nieuws

Spiegeltent uit 1910 brengt feestvreugde voor Azora-bewoners lees meer

60
‘De Dijk noemde het DRU poppodium altijd één van hun favoriete concertzalen’
19.09.2024

 

Naam: Betty Ramaker 

Woonplaats: Gaanderen

Leeftijd: 63 jaar

 

Naam: Frank van Alen

Woonplaats: Ulft

Leeftijd: 46 jaar

 

In de beginjaren van wat toen nog de Drufabriek heette, waren Erik Ramaker en Gijs Haccou de pioniers van de popzaal. Erik toen nog als vrijwilliger en zijn vrouw Betty kwam als muziekliefhebber ook geregeld mee naar popavonden. “Dat mondde er vaak in uit dat ik hand- en spandiensten verleende. Ik kreeg zelfs een shirt van de DRU, maar ik was nog niet eens officieel vrijwilliger. Dat hebben we toen eerst maar geregeld.”

Betty denkt met plezier terug aan de begintijd. “Het ging vanaf het begin best makkelijk. Vanuit ‘t Pakhuus in Silvolde kwam er een aantal mensen mee, die veel ervaring hadden met vrijwilligerswerk en ook de samenwerking met de horeca ging goed. Ik heb altijd met mensen gewerkt, dat kwam mooi van pas in deze nieuwe functie.”

Tijdens de beginjaren moest de DRU flink aan de weg timmeren. Niet alleen om naamsbekendheid te genereren in de regio, maar ook om tegen bepaalde sentimenten op te boksen. “Dat was hard werken en daarbij was én is de gastvrijheid van het personeel en vrijwilligers ontzettend belangrijk om goodwill te kweken.”

Frank van Alen is ook al sinds jaar en dag vrijwilliger. “Toen het DRU Industriepark eenmaal gerealiseerd was, wilde ik mij graag inzetten om deze tot een succes te maken. Ik ben een muziekliefhebber, dus leek mij het poppodium een leuke plek om dit te kunnen doen.”

 

Vrijwilligers van het poppodium worden ingezet voor verschillende taken. Betty: “Hoewel ik tegenwoordig meestal werk voor artist handling, doe ik in principe alles: bardienst, garderobe, tickets scannen. We hebben een club van zo’n 24 vrijwilligers: een leuke en bevlogen  groep mensen, met allemaal affiniteit voor muziek.”

Zoals ook Frank. “Voor mij is de gezelligheid onderling het fijnst. Dat we tijdens drukke, maar ook de mindere drukke avonden samen de schouders eronder zetten om het de gasten naar de zin te maken.”

 

Trots

Hoe het poppodium in vijftien jaar is uitgegroeid tot een concertzaal van naam in de wijde regio én daarbuiten, dat stemt Betty trots. “Aanvankelijk was het vooral Ulft en de Achterhoek, maar tegenwoordig heeft het DRU poppodium naamsbekendheid in heel Gelderland en ver daarbuiten. Er komen zelfs bezoekers uit het buitenland. Bands komen hier graag en ook bezoekers die voor het eerst te gast zijn, reageren over het algemeen zeer tevreden. De hospitality is goed, licht en geluid ook. Neem De Dijk, die band kwam altijd graag naar Ulft, ze noemden de DRU één van hun favoriete podia.”

Naast de concerten van De Dijk denkt Betty ook meteen aan het try-out concert dat Doe Maar gaf in 2012 als absoluut hoogtepunt. “Of neem Wende, die hier heeft opgetreden, zij was ook zó goed!”
Maar het zijn niet alleen de grote namen die haar zijn bijgebleven. “De Achterhoekse Band Competitie brengt altijd een fantastische sfeer. Het is mooi dat het DRU poppodium niet alleen de bekende namen een plek geeft, maar ook de wat minder bekende bands. Of VroegZat, dat zijn ook zulke leuke avonden.”

Frank: “Het DRU Industriepark heeft zich erg goed ontwikkeld met in mijn ogen een breed en gevarieerd aanbod, zodat er voor iedereen wel wat leuks te beleven valt.”

Het DRU poppodium kan voor het nieuwe seizoen weer nieuwe vrijwilligers gebruiken. Gemiddeld ben je twee keer in de maand aan de beurt en de werkzaamheden wisselen, in overleg met de coördinator. Hou je van muziek en lijkt het je leuk om mee te draaien tijdens een avond van het DRU poppodium, neem dan contact op met nikki.zweden@dru-industriepark.nl

 

Artikel uit DRU magazine najaar 2024. Dit magazine is huis-aan-huis verpsreid in de laatste week van augustus in de gemeente Oude IJsselstreek. Niet ontvangen? Aan de balie in het Portiersgebouw kun je een exemplaar gratis afhalen.

Tekst: Martijn Kraan, Kraan Schrijft